Usein kysytyt kysymykset

Olemme keränneet tähän usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia. Tukea järjestelmän käyttöön saat myös asiakaspalvelustamme. Yhteystiedot löydät sivun lopusta.

Voinko rekisteröityä yrityksen pankkitunnuksilla?

Rekisteröityminen ei onnistu yrityksen pankki- tai Katso-tunnuksilla, vaan se on aina tehtävä rekisteröityjän henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Verkkoselvitys.fi –palvelun käyttö vaatii henkilökohtaisen rekisteröitymisen verkossa viranomaisten Telialle esittämien turvallisuussyiden vuoksi. Käyttäjän henkilöllisyys varmistetaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelu toimii kymmenen suomalaisen pankin tunnuksilla ja kolmen teleoperaattorin SIM-korteilla. Rekisteröitymisen alussa pyydetään syöttämään henkilötunnus. Rekisteröitymisprosessi vertaa annettua henkilötunnusta pankin tai operaattorin antamaan henkilötunnukseen ja varmistaa, että ne täsmäävät. Henkilötunnus ja pankkitunnukset kysytään vain rekisteröitymisen yhteydessä. Rekisteröitymisen jälkeen palvelu toimii käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Vahvan tunnistautumisen avulla varmistetaan yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin tietojen luottamuksellisuus.

Mitä palvelun käyttö maksaa?

Tietoyhteiskuntakaaren perusteella kaapelitiedustelupalvelun käyttö ja kaapelinnäyttö työmaalla ovat kaivajalle maksuttomia palveluita. Lain tarkoitus on suojella yhteiskunnallisesti tärkeätä infrastruktuuria ja tähän perustuu lain vaatimus kaapeliverkkotietojen toimittamisesta kaivajalle veloituksetta ”ennen maanrakennustyöhön, metsätyöhön, vesirakennustyöhön taikka muuhun telekaapeleita mahdollisesti vaarantavaan työhön ryhtymistä” (Tietoyhteiskuntakaari, 28. luku, 241 §).

Suunnittelutoiminta ei ole laissa mainittua verkostoa vaarantavaa toimintaa. Verkostokarttaotteista perimme irrotus- ja käsittelymaksun kartan tilaajalta.

Miten syötän kaivukohteen osoitteen?

Kun luot uutta kaapelitiedustelua, syötä tarvittavat taustatiedot ja siirry sen jälkeen karttaosioon.

  1. Kirjoita kadunnimestä vähintään kolme ensimmäistä kirjainta Kadunnimi-kenttään. Järjestelmä etsii osoiterekisteristä hakuun sopivat kadunnimet. Haku voi kestää hetken.
  2. Valitse hakukentän alle aukeavalta listalta oikea kadunnimi.
  3. Klikkaa viereistä Katunumero-kenttää saadaksesi kyseiselle kadulle mahdolliset katunumerot esille. Valitse niistä oikea tai mahdollisimman lähellä oleva. Pitkien teiden osalta järjestelmä ei välttämättä näytä kaikkia mahdollisia numeroita.

Huomaathan, että kadunnimeä ei valitettavasti löydy, jos sitä haetaan väärän kunnan alueelta. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää kirjoittaa edellisen sivun kaivualueen yhteystiedot jo alusta asti mahdollisimman tarkasti.

Miten voin liikkua kartalla?

Voit suurentaa ja pienentää karttaa hiiren rullan avulla. Tätä toimintoa kannattaa hyödyntää, jotta kaivualue tulisi piirretyksi mahdollisimman tarkasti.

Kartalla voi siirtyä kaikkiin suuntiin hiirellä karttaa "raahaamalla" (siirrä taustakarttaa hiiren nappula pohjassa).

Miten piirrän kaivualueen kartalle?

Kaivualueet tulee piirtää mahdollisimman tarkasti. Kartalle voi piirtää useita kaivualueita – jo tiedustelun jättämisen yhteydessä annetut mahdollisimman yksityiskohtaiset kuvaukset nopeuttavat tiedustelun käsittelyä.

Työkaluvalikko on käytettävissä 1:5000 ja sitä suuremmissa mittakaavoissa.

Kaivualue piirretään valitsemalla monikulmio-työkalu .

Klikkaa tämän jälkeen kartalla kerran aloittaaksesi monikulmion piirtäminen. Klikkaa hiirellä piirtämäsi alueen jokaisessa kulmassa. Piirtämisen aikana voit laajentaa tai pienentää hiiren rullalla karttaa (zoomata) sekä siirtää karttanäkymää raahaamalla (pidä hiiren nappi pohjassa ja siirrä karttaa). Tupla-klikkaa päättääksesi monikulmion piirtäminen. Voit piirtää kartalle useita alueita. Piirräthän kaivualueet mahdollisimman tarkasti.

Kaivualueelle voi piirtää yksittäisen pisteen Kuviot-työkalulla . Valitse Ympyrä. Klikkaa kartalle ja laajenna piste toivotun kokoiseksi. Kerta-klikkaus päättää piirtämisen.

Piirretyn kuvion muokkaaminen: valitse muokkaus -painike  ja sen jälkeen valitse jo piirretty kuvio ja sen reunat muuttuvat sinisiksi. 1. siirrä osoitin viivalle, jolle ilmestyy pieni pallo 2. siirrä pallo haluttuun kohtaan ja muotoile kuvio halutunlaiseksi.

Jos haluat poistaa piirretyn kuvion, valitse roskakori-kuvake .
Tämän jälkeen klikkaa poistettavaa aluetta ja lopuksi uudestaan roskakorin kuvaketta.

Kahden eri pisteen välisen etäisyyden mittaaminen: valitse mittaus-toiminto . Klikkaa aloituspistettä ja lopetuspistettä. Tämän jälkeen mitattu suora piirtyy kartalle lukeman kera.

Koko näytön tilassa näet kerralla kartan laajemmalta alueelta.

Kun olet saanut piirrettyä kaivualueen/-t, paina Tallenna ja jatka.

Mistä tiedän, että kaapelitiedusteluni on tallentunut Verkkoselvitys.fi-palvelun järjestelmään?

Tallentuneet kaapelitiedustelut löytyvät sivuston vasemmasta reunasta kohdasta Tallennetut kaapelitiedustelut. Huomaathan aina tiedustelun tekemisen päätteeksi painaa Lähetä pyyntö -painiketta.

Asiakaspalvelumme on kaapelitiedustelun yhteyshenkilöön yhteydessä joko sähköpostitse tai puhelimitse viimeistään neljä työpäivää ennen kaivuun suunniteltua aloitusajankohtaa riippuen siitä, onko pyydetyllä alueella kaapeleita vai ei. Hätänäytöissä ota yhteyttä asiakaspalveluun heti sähköisesti jätetyn tiedustelun jälkeen.

Kuinka käytän asiakasportaalin Ohje-painiketta?

Ohje-laatikosta löydät lisäohjeita asiakasportaalin käyttämiseen. Ohjeet aukeavat kysymysmerkkiä klikkaamalla ja sulkeutuvat uudelleen klikkauksella.

Kaapelitiedustelun teet nopeiten asiakasportaalin kautta.

Jos huomaat teknisen vian tai puutteen, tai sinulla on kehitysidea, voit olla yhteydessä tekniseen tukeemme.

Asiakaspalvelu

075 7580 700